Tratament Cu Ulei Pentru Păr – De Ce Aveţi Nevoie Să-l Aplicaţi

Tratamentul cu ulei de păr este o procedură de înfrumuseţare a părului care trebuie aplicată cât mai frecvent posibil. În principiu, tratamentul cu ulei pentru păr poate fi aplicat o dată pe săptămână, cu excepţia cazului în care părul este extrem de deteriorat. În acest caz, tratamentul cu ulei trebuie aplicat chiar şi la fiecare două zile.

Pentru a rezuma, tratamentul cu ulei pentru păr este similar aplicării unei măşti de păr. Singurele două difernţe sunt că, prima, consistenţa uleiului de păr diferă de cea a unei măşti de păr şi, a doua diferenţă este că uleiul de păr poate fi aplicat, de asemenea, la nivelul scalpului, nu numai al părului.

Tratamentul cu ulei pentru păr este singura procedură de înfrumuseţare capabilă să hrănească părul în profunzime. Moleculele de ulei pătrund la nivelul părului şi bulbilor, oferind substanţe de regenerare şi nutriţie şi, în acelaşi timp, protejând de orice posibile toxine. În plus, uleiurile naturale creează un strat de protecţie în jurul firului de păr care îndepărtează toxinele provenite din mediul extren, care încearcă să pătrundă în interiorul firului de păr. Drept rezultat, procesele de îmbătrânire ale părului sunt încetinite în mod eficient.

CUM SE APLICĂ TRATAMENTUL CU ULEI PENTRU PĂR – METODE

Tratamentele cu ulei pentru păr pot fi efectuate în câteva moduri. În orice caz, trebuie reţinut că fiecare metodă afectează părul într-un mod diferit (variază în termeni de intensitate). Cu alte cuvinte, în funcţie de metodă, părul poate fi regenerat intensiv, datorită tratamentului profund de la nivelul bulbilor, sau doar hrănit delicat şi protejat.

TIPURI DE TRATAMENTE CU ULEI PENTRU PĂR

Clasificarea prezentată mai jos descrie metodele de aplicare ale tratamentului cu ulei pentru păr. Acestea sunt prezentate de la cel mai intensiv tratament, până la cele mai delicate metode cu acţiune de înfrumuseţare a părului.

1. TRATAMENTUL CU ULEI PENTRU PĂR APLICAT PESTE NOAPTE – uleiul de păr trebuie aplicat pe părul umed sau uscat şi (sau mai degrabă, în principal) pe scalp. Uleiul trebuie lăsat să acţioneze toată noaptea sau, cel puţin, timp de o oră, pentru a permite moleculelor uleiurilor să se ‘stabilească’ în interiorul bulbilor de păr şi de-a lungul tulpinei părului.

2. TRATAMENTUL CU ULEI PENTRU PĂR APLICAT ÎNAINTE DE ŞAMPONARE – această metodă constă în lăsarea uleiul la nivelul părului (şi scalpului) pentru aproximativ un sfert de oră, până la o jumătate de oră şi apoi clătirea cu ajutorul unui şampon delicat. Într-adevăr, acţiunea uleiului este scurtată, însă produsul va reuşi să hrănească nu doar părul, ci şi bulbii. Pentru a facilita acţiunea uleiului, se recomandă purtarea unei căşti de duş sau a unui prosop cald în jurul capului. Este un aspect deseori ignorat, însă uleiurile naturale preferă căldura. Temperaturile ridicate intensifică acţiunea uleiului.

3. BALSAM & TRATAMENT CU ULEI PENTRU PĂR – această metodă de tratament cu ulei pentru păr constă în combinarea câtorva picături de ulei cu balsamul de păr sau loţiunea de păr. Acest amestec trebuie aplicat la nivelul părului. Un aspect important de menţionat este că amestecul nu trebuie aplicat direct la nivelul scalpului; balsamurile sau elixirule pot îngreuna părul. Pentru a rezuma, uleiurile de păr intensifică acţiunea produselor cosmetice de păr.

4. TRATAMENTUL CU ULEI PENTRU PĂR APLICAT DUPĂ ŞAMPONARE – cea mai subtilă metodă de tratament cu ulei şi cea mai benefică pentru păr. Această metodă constă în aplicarea uleiului de la jumătatea lungimii părului în jos. În timpul procedurii, părul poate fi fie uscat, fie umed. Acţiunea unui ulei de păr poate fi comparată cu cea a unui balsam de tip leave-in sau a unui ser pentru vârfurile deteriorate.

5. SPRAY DE PĂR & TRATAMENT CU ULEI PENTRU PĂR – este o metodă care constă în amestecarea unei porţiuni de ulei de păr (de obicei, aproximativ 5 ml, deci capacitatea unei linguriţe) cu apă, cheratină hidrolizată, acid hialuronic, influzie herbală şi aloe… sau cu orice alt ingredient care este la îndemână în acel moment şi care are o acţiune benefică pentru păr. Pentru a exemplifica, puteţi utiliza miere, suc de lămâie şi lapte. Un astfel de amestec trebuie turnat într-un recipient echipat cu pulverizator pentru a facilita aplicarea la nivelul părului.

METODE DE TRATAMENT CU ULEI PENTRU PĂR – CARE ESTE CEA MAI BUNĂ?

În acest caz, nu există un răspuns clar. Unele tipuri de păr obţin beneficii din tratamentul cu ulei peste noapte, în timp ce alte tipuri de păr reacţionează cel mai bine în cazul tratamentelor de o oră. Unele tipuri de păr vor impresiona prin strălucire datorită aplicării uleiului atunci când părul este umed, în timp ce alte tipuri de păr vor beneficia mai mult de efectele uleiului atunci când procedura este efectuată pe părul uscat. În general, cel mai de preferat este să încercaţi toate metodele de tratament cu ulei menţionate mai sus şi să observaţi pe propriul păr, apoi să alegeţi cea mai bună opţiune. Este important, totuşi, să nu renunţaţi la aplicarea uleiului la nivelul scalpului şi bulbilor de păr. În mod categoric, aceasta este singura modalitate de a conferi părului sănătate şi regenerare.

ULTIMA, DAR CEA MAI IMPORTANTĂ PROBLEMĂ – POROZITATEA PĂRULUI

Acesta este un termen pe care, cu siguranţă, l-aţi întâlnit dacă sunteţi interesate de îngrijirea părului. Pe scurt, porozitatea părului determină cât de deteriorat este părul.

Simplu, porozitatea părului poate fi definită prin observarea gradului de ridicare a cuticulelor de pe tulpina părului.

Cu cât distanţa este mai mare, cu atât părul este mai deteriorat. Dacă este observat sub microscop, cuticulele ridicate de pe tulpina părului au un aspect zimţat sau crestat.

Termenul de ‘porozitate a părului’ apare frecvent atunci când este discutată problema tratamentelor cu ulei pentru păr. Acest lucru se întâmplă deoarece uleiurile de păr trebuie să se potrivească nivelului de porozitate a părului. Cu alte cuvinte, nu toate uleiurile sunt potrivite pentru fiecare tip de păr.

De ce?

Uleiurile naturale au molecule variate (‘variate’ se referă la dimensiunea acestora). Cu cât moleculele sunt mai mari într-un ulei, cu atât se potrivesc mai bine părului deteriorat. Deşi poate părea vag, porozitatea părului are, din fericire, doar trei categorii. În funcţie de nivelul de deteriorare a unui anumit păr, putem distinge păr cu:

  • – Porozitate redusă – a cuticulelor care ating tulpina părului. Acest tip de păr este des şi greu. Nu este fragil, dar poate cădea deoarece se îngraşă intens.
  • – Porozitate medie – a cuticulelor care sunt uşor ridicate de pe tulpina părului. Acest tip de păr necesită protecţie, nutriţie şi, deseori, vârfurile părului au nevoie de regenerare. Părul devine electrizat, are un aspect tern şi este dificil de disciplinat.
  • – Porozitate ridicată – înseamnă păr deteriorat cu cuticule extrem de ridicate. Acesta este uscat, mat, fragil şi cade excesiv. Părul nu are volum.

Vestea bună este că porozitatea părului poate fi diagnosticată în cabinetul unui specialist în tricologie. În orice caz, observarea atentă a părului este suficientă pentru a determina tipul de porozitate a părului. Caracteristicile menţionate mai sus ale porozităţii părului vor permite, cu siguranţă, majorităţii femeilor să determine nivelul de porozitate a propriului păr.

Uleiurile naturale trebuie să se potrivească gradului de ridicare a cuticulelor de pe suprafaţa firului de păr. Din acest motiv, uleiurile naturale trebuie să fie alese având în vedere regulile de porozitate a părului.

PĂRUL CU POROZITATE REDUSĂ – cele mai utile sunt toate uleiurile cu consistenţă densă şi unt cosmetic precum: uleiul de cocos, uleiul de monoi, untul de shea, untul de cocos.

PĂRUL CU POROZITATE MEDIE – cele mai utile sunt următoarele uleiuri: uleiul de migdale, uleiul de avocado, uleiul de argan, uleiul de macadamia.

PĂRUL CU POROZITATE RIDICATĂ – cele mai utile sunt următoarele uleiuri: uleiul de seminţe de strugure, uleiul de floarea soarelui, uleiul de grâu, uleiul de in, uleiul de seminţe de dovleac, uleiul de seminţe de chimen negru, uleiul de porumb.

Mult succes în aplicarea tratamentelor cu ulei de păr!